Waarom het RMC?

Het RMC-MN heeft medewerkers van de deelnemende instellingen veel te bieden.

Er zijn momenten in je leven dat je stil staat bij je loopbaan of de wijze waarop je functioneert. Het kan zijn dat je op zoek bent naar meer uitdaging. Het kan zijn dat er zoveel veranderd is in je werksituatie dat je niet meer op je plek zit in je huidige functie en toe bent aan iets anders. Of misschien voel je dat een kleine aanpassing of verandering binnen het werk al genoeg zou kunnen zijn om weer met plezier naar je werk te gaan. Soms is er een andere aanleiding: je gaat re-integreren of je bent boventallig. 

Je wilt in ieder geval op onderzoek uit en bent bereid je eigen verantwoordelijkheid te nemen. De adviseur van het RMC-MN kan je hierbij begeleiden. Door het volgen van een individueel traject of een training krijg je meer zicht op je kwaliteiten, op wat je werkelijk motiveert en hoe je kunt bereiken wat je graag wilt bereiken. Of je krijgt ondersteuning bij solliciteren en het vinden van een passende baan.

RMC-kandidaten die re-integreren of boventallig zijn, worden bij de deelnemende instellingen van het RMC-MN als interne kandidaat beschouwd.

In de linkerbalk vind je informatie over onze werkwijze en hoe je aangemeld kan worden. Voor meer informatie, vragen of aanmelding kun je contact opnemen met de adviseur of contactpersoon van jouw eigen organisatie.

Terug naar homepage

Op de homepage kun je lezen dat het RMC-MN een samenwerkingsverband is tussen een aantal zorginstellingen in de regio Midden-Nederland. De loopbaanadviseurs van deze instellingen runnen samen het RMC. In de dagelijkse praktijk is het onderling vertrouwen, gebaseerd op transparantie, kwaliteit en integriteit van groot belang. Deze waarden vind je terug in onze begeleiding.

Tegenspoed schudt talenten wakker die bij voorspoed nooit zullen ontwaken (Horatius)