Loopbaanbegeleiding (individueel)

Omschrijving

 

Loopbaanbegeleiding kan een passende manier zijn om eens fundamenteel stil te staan bij je loopbaan of de wijze waarop je functioneert. Het kan zijn dat je op zoek bent naar meer uitdaging. Het kan zijn dat er zoveel veranderd is in je huidige werksituatie dat je niet meer op je plek zit en toe bent aan iets anders. Of misschien voel je dat een kleine aanpassing of verandering binnen het werk al genoeg zou kunnen zijn om weer met plezier naar je werk te gaan; je wilt in ieder geval op onderzoek uit gaan en bent bereid je eigen verantwoordelijkheid daarin te nemen. Door het volgen van een loopbaantraject krijg je meer zicht op je kwaliteiten, op wat je werkelijk motiveert en hoe je kunt bereiken wat je graag wilt bereiken.

Doelgroep

Je bent medewerker bij een van de deelnemende RMC-instellingen. Je wilt je werkleven onderzoeken en tot bewuste keuzes komen voor de toekomst.

Doelstelling (resultaat)

Na afloop van een traject individuele loopbaanbegeleiding:

  • heb je inzicht in je eigen kwaliteiten en ontwikkelpunten, je "professionele" profiel is duidelijk;
  • weet je wat je motiveert, wat je nodig hebt om met plezier en inzet te kunnen werken en wat je daarbij zelf te bieden hebt. Misschien kom je wel tot de conclusie dat je een andere baan en/of andere werkplek ambieert. Misschien wil je een opleiding volgen of besef je, opnieuw, wat je eigen functie je te bieden heeft;
  • heb je je eigen actieplan geschreven. Daardoor heb je concreet gemaakt wat je wilt gaan doen of misschien nog verder wilt onderzoeken, en welke stappen je daartoe kunt nemen.

Inhoud

Onderwerpen die tijdens het individuele loopbaantraject aan bod kunnen komen, zijn:

  • Huidige werksituatie;
  • Eigen biografie, wat valt daaruit te leren?
  • Competenties, over welke kwaliteiten beschik je?
  • Loopbaanwaarden, de blauwdruk voor een "bevredigende" werkplek;
  • Actieplan, waarin je zo concreet mogelijk uitwerkt welke stappen je gaat zetten.

Voorwaarden

Het is van belang dat je je bewust bent van je eigen verantwoordelijkheid voor het traject dat je volgt en dat je bereid bent met jezelf aan de slag te gaan.   

Opbouw

Het traject individuele loopbaanbegeleiding is opgebouwd uit 4 tot 6 gesprekken (kan variëren) met een looptijd van 2 tot 3 maanden. Tijdens het loopbaantraject krijg je werkmateriaal mee naar huis. Dit wordt besproken met de adviseur. Het traject wordt afgesloten met een rapportage van de adviseur en met een actieplan dat je zelf schrijft.

Informatie en aanmelding

De werkgever (leidinggevende, P&O) heeft uitsluitend de mogelijkheid jou aan te melden voor het RMC-MN via de contactpersoon van de eigen instelling. Deze contactpersoon bepaalt vanuit haar/zijn deskundigheid of je naar het RMC-MN kan worden doorverwezen of dat je intern, binnen de eigen instelling, wordt begeleid. De werkgever ontvangt een factuur voor de geleverde diensten.

Terug naar producten